Krämbullar
Goda bullar med vaniljkräm
Räcker till 20 st
20 st
Ingredienser
Så gör du
Vetedeg
- 100 g smäl smör
- 2 dl mjölk
- 25 g jäst
- 0,5 krm salt
- 0,5 dl socker
- 2 tsk kardemumma
- 1 ägg
- 7 dl vetemjöl
Vaniljkräm
- 1 dl mjölk
- 0,5 dl grädde
- 1 ägg
- 1 msk vetemjöl
- 0,5 msk socker
- 1 msk vaniljsocker
Smält fettet i en kastrull. Blanda i mjölken och låt den bli fingervarm (37°). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker, ev kardemumma,ägg och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.
Gör krämen till fyllningen under tiden degen jäser. Blanda allt utom vaniljsocker i en kastrull (använd inte stålvisp i aluminiumkastrull, då kan krämen få ful färg). Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat (den får inte koka, då kan ägget skära sig). Låt svalna och smaksätt med vaniljsockret.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 20 lika stora bullar och gör dom runda och släta. Låt jäsa i ca 30 min. Spritsa sedan i en klick vaniljkräm med en rundtyll i varje bulle. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Grädda i mitten av ugnen, 8 - 10 minuter. Låt bullarna svalna lite. Pensla dem sedan med smält fett och strö över socker.