Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(45)

Lussekatter

Vote
(45)

Räcker till 40 st ca

Räcker till...

40 st ca

Ingredienser

Så gör du

  • 200 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst gärna jäst för söta degar
  • 0,5-1 g saffran 1-2 paket
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl strösocker alt vit sirap
  • 1 st ägg
  • ca 15 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl 900 g
Garnering och pensling
  • russin eller korinter
  • uppvispat ägg
  1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C).

  2. Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig.

  3. Stöt eventuellt saffran med 1-2 tsk av strösockret i en mortel och rör ner i degvätskan. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1 dl mjöl till utbakningen.

  4. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.

  5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan
    i ca 40 bitar och baka ut enligt någon av följande beskrivningar.

  6. Lussekatt
    Rulla in ändarna åt varsitt håll så att den blir S-formad.

     Dubbel Lussekatt
    Lägg 2 längder intill varandra och rulla ändarna utåt.Julkors
    Lägg 2 enkla Lussekatter i kors över varandra.

     Lindebarn
    Vik längden på mitten och sno ihop ”benen”.Lilja
    Vik längden på mitten och rulla ändarna utåt.

  7. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och garnera eventuellt med russin. Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter.

  8. Värm ugnen till 250°C. Pensla med uppvispat ägg efter jäsning. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 5-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.