Bild på Millas lyxiga kanelbullar

Millas lyxiga kanelbullar

Surdegsmilla
ons, 2010-05-05 19:28

En lite lyxigare variant av kanelbullen!

Receptet ger

30
st
jättebullar

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Fördeg

Ingrediens

  • 250 gram mjölk ekologisk
  • 250 gram grädde ekologisk
  • 50 gram jäst
  • 500 gram vetemjöl ekologisk

Rubrik

  • Deg

Ingrediens

  • 500 gram vetemjöl ekologisk
  • 8 gram havsalt
  • 12 gram kardemumma
  • 200 gram rumstempererat smör
  • 200 gram rårörsocker ekologisk
  • 1 st ägg
  • 250 gram Kesella Vanilj
  • 5 gram nyponmjöl kan uteslutas

Gör så här

  1. Fördegen:

    Blanda alltsammans tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme (22-25grader).

    Den ska bubbla upp ordentligt. 

  2. Krossa kardemumman (så får man ut ännu mer smak), skiva smöret (rumstempererat) och blanda alla ingredienserna i degblandaren. Och låt den bearbetas i bunken i cirka 10 minuter.

    Nu ska den jäsa igen. Ca 1½ timme, den ska ha jäst det dubbla.

  3. Under tiden degen jäser gör man fyllningen.

    Blanda ihop allt utom mandelmassan (den river jag över)och vispa det fluffigt med en elvisp.

  4. Och nu, dags att baka ut bullarna. Dela degen i två lika stora bitar.

    Kavla ut den ena till en rektangel, så jämn som möjligt.
    Jag brukar vända på den då och då och mjöla lite så att den inte fastnar.

  5. Bred på fyllningen och se till att det kommer hela vägen ut i kanterna.

     Riv mandelmassa över fyllningen och vik den en gång så att formen blir mer lik en kvadrat och jämna till den så gott det går.

     Eller rulla ihop den som vanligt, skär då ca 2 cm tjocka bullskivor och lägg i fina formar! Skär 1½ cm breda strimlor av degen, gärna med en sporre. Sen ska de snurras.

  6. Då tar jag tag i ena ändan och håller fast den andra med undersidan av handflatan och sedan snurrar/vrider jag den på bordet och gör en knut.

    Vill man så kan man ju rulla ihop degen som vanligt och skära som vanligt och lägga bullarna i fina formar!!

  7. Lägg bullarna att jäsa på en plåt och sätt ugnen på någonstans mellan 225 grader.

    Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45–50 minuter.

  8. Pensla med ägg, pyttelite vatten (1msk) och lite salt så går det lättare att pensla bullarna.

    Är man äggallergiker så går det lika bra att pensla med bara vatten! Strö på råsocker istället för pärlsocker mycket godare!! Eller varför inte flagad mandel!

  9. Gräddas i ca 10 -12 minuter.

    Låt svalna på galler.. Ätes till en kopp nybryggt kaffe eller ett stort glas kall mjölk till barnen!!

Det står ju inte vad det ska

Det står ju inte vad det ska vara för fyllning :(

vad du själv känner för, mitt

vad du själv känner för, mitt tips är att blanda kanel smör och använd ett rivjärn för att riva över lite mandelmassa.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.