Mina bästa bullar
Efter många års letande efter det perfekta bullreceptet så har jag kommit fram till att detta är det! Det ultimata receptet på det ultimata fikabrödet! ;)
Räcker till 36 stora / 48 små
36 stora / 48 små
Ingredienser
Så gör du
Deg
- 180 g mjukt smör
- 5 dl mjölk
- 1 pkt jäst för söta degar
- 2 msk hel kardemumma
- 1 dl socker
- 0,5 tsk salt
- ca 14 dl vetemjöl special
Fyllning
- 200 g mjukt smör
- 2 dl socker
- 4 msk kanel
- 2 msk vaniljsocker
Pensling & garnering
- 1 st ägg
- pärlsocker
Krossa kardemumman i mortel
Smält 100 g av smöret tillsammans med kardemumman
Häll på mjölken och värm degvätskan till max 37°. Ju kallare degvätska, desto längre jästid men saftigare bullar!
Smula ner jästen i bunken och häll över lite av vätskan, rör tills jästen löser sig
Tillsätt resten av degvätskan samt salt & socker, rör om
Tärna resten av smöret (arbetas in när degen knådas) och lägg i bunken tillsammans med ca 4 dl mjöl och starta assistenten
Arbeta in allt mjöl, lite i taget, tills degen släpper från bunken, låt då maskinen gå ca 5 minuter
Jäs övertäckt i ca 60 min tills degen dubblat i storlek.
Blanda i socker, kanel och vaniljsocker i det mjuka smöret med hjälp av en gaffel. Om du vill, dela upp smör, socker och vaniljsocker i två skålar och byt ut hälften av kanelen (2 msk) till kardemumma i ena skålen så får du två olika fyllningar.
Knåda degen lätt och dela den i 4 delar
Kavla ut varje del till en rektangulär platta och bred på fyllning, rulla och dela i valfritt antal bitar (8/rulle för stora bullar & 12/rulle för små)
Placera i formar på plåt (jag brukar använda muffinsformar till stora bullar, som på bilden, och vanliga bullformar till mindre bullar) och jäs övertäckta i 40 min
Sätt ugnen på 250°
Bullarna har nu med stor sannolikhet rullat upp sig en aning, nyp ihop kanterna så får du fin form på dem
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker
Grädda i mitten av ugnen i 8-10 min för stora bullar och 5-8 min för små