Bild på Nattjästa kanel- och kolabullar med valnötter och citronfrosting

Nattjästa kanel- och kolabullar med valnötter och citronfrosting

Alicias kokbok, Alicias Kokbok
mån, 2017-07-24 15:07

Ett recept som smidigast rörs ihop kvällen innan, jäser över natten, och dagen efter äter vi nygräddade bullar - perfekt när tiden är knapp!

Receptet ger

15
st

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Deg:

Ingrediens

  • 0.5 dl varmt vatten
  • 2 tsk Dr. Oetker Torrjäst
  • 3 msk socker
  • 1 dl mjölk
  • 1.5 tsk salt
  • 3 st ägg
  • 150 g smör
  • 7-9 dl mjöl

Gör så här

  1. Blanda vatten, jäst och socker i en bunke. Låt det stå på bänken i cirka 3 minuter så att jästen kan lösa upp sig i vattnet. 

     

    Smält smöret i en kastrull och häll därefter ner mjölken. Rör om och låt mjölken bli varm i smöret. Ta bort från plattan. Häll därefter ner smör- och mjölkblandningen tillsammans med salt och ägg i jästblandningen. Vispa därefter långsamt ner mjölet. Jag använde min matberedare när jag gjorde det här. 

     

    Det ska bildas en deg. När degen lossnar från kanterna har du tillsatt tillräckligt med mjöl. Stjälp nu ut degen på ett lätt mjölat bord. Knåda den och forma till en boll. Lägg åter ner den i bunken och sätt plast på bunken. Ställ den på en ljummen plats och låt jäsa i 1-2 timmar. Degen ska växa till dubbel storlek. 

     

Rubrik

  • Fyllning:

Ingrediens

  • 1 burk karamelliserad mjölk eller dulce de leche
  • 1 dl muscovadosocker
  • 1.5 msk kanel
  • 2 dl hackade valnötter

Gör så här

  1. När degen jäst klart stjälper du ut den på ett lätt mjölat bord. Kavla ut degen till en stor rektangulär bit. Bred ut ett tjockt lager av kolasås på degbiten. Blanda samman socker och kanel i en bunke och strö därefter ut det ovanpå kolasåsen. Avsluta med att strö ut valnötter. 

     

    Rulla nu de båda ändarna mot mitten så att det möts. Skär i skivor och lägg de dubbla snäckorna på en bakplåtsklädd plåt. Klä plastfolie ovanpå bullarna och ställ in dem i kylskåpet och låt de jäsa till nästa dag.

     

  2. Dag 2:

    Sätt ugnen på 200 grader. 

     

    Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och låt de gräddas i ugnen tills de är gyllene. I cirka 15-20 minuter. Överbaka inte för då blir det lättare torra. 

     

    Ta ut och låt de svalna litegrann. 

     

Rubrik

  • Citronfrosting:

Ingrediens

  • 2-3 dl florsocker
  • citronsaft från 1 citron

Gör så här

  1. Blanda samman frostingen och justera mängden florsocker efter hur tjock du vill ha den.

  2. När bullarna svalnat ringlar du över frostingen. Ät och njut! 

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.