Ingredienser
Så gör du
- 1 pkt / påse Kronjäst för söta degar (röd)
- 5 dl mjölk
- 1,5 l vetemjöl special
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 1,5 tsk malen kardemumma
Fyllning
- 150 g Odense mandelmassa, riven
- 100 g rumsvarmt smör
- 0,5 dl socker
- 1 msk malen kanel
Garnering
- 1 ägg
- pärlsocker
Gör så här (färsk KronJäst)
1. Smält smöret , värm mjölken till 37°C , smula ner Kronjäst för söta degar och rör om tills jästen har löst upp sig.
2. Tillsätt salt, strösocker, kardemumma.
3. Blanda till en slät deg och låt jäsa i 30 min. Kavla till en fyrkant, 1 cm tjock. Bred ut smöret och riv mandelmassa grovt överhela fyrkanten. Rulla ihop och skär 3 cm tjocka skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
4. Låt jäsa i 45 min.
5. Sätt ugnen på 225°C.
6. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 8–10 min.
Gör så här (torr KronJäst)
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Blanda torrjästen i mjölet.
3. Tillsätt salt, strösocker, kardemumma, smör och sist mjölk (40°C, lite varmare än fingervarmt).
4. Blanda till en slät deg och låt jäsa i 30 min. Kavla till en fyrkant, 1 cm tjock. Bred ut smöret och riv mandelmassa grovt överhela fyrkanten. Rulla ihop och skär 3 cm tjocka skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
5. Låt jäsa i 45 min.
6. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 8–10 min.