Bild på Vaniljbullar

Norska vaniljbullar

baka.se
fre, 2018-04-20 10:28

Dessa saftiga kardemummabullar (skoleboller på norska), med len vaniljkräm som toppas med mjuk glasyr har Kaja tagit fram. Vill ni inspireras av fler recept från Kaja, finner ni dem på hennes blogg nedan:

Kaja bakar

Receptet ger

9
st
bullar

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 25 g färsk jäst
  • 500 g vetemjöl
  • 60 g strösocker
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 st ekologiskt ägg (+1 extra till pensling)
  • 80 g mjukt smör
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt

Rubrik

  • Vaniljkräm:

Ingrediens

  • 1 påse Dr. Oetker Bakstabil vaniljkräm
  • 4 dl mjölk

Rubrik

  • Glasyr:

Ingrediens

  • 2-3 dl florsocker
  • lite vatten
  • ekologisk kokos
  • Valfritt tillbehör: Hallon och blåbär

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke, och lös upp i ljummen mjölk.

    Blanda ner socker, kardemumma, salt, ägg och mjöl. Knåda i bakmaskin i ca 8-10 min på låg hastighet. När degen släpper bunken kan du tillsätta mjukt smör i små bitar (om du vill knåda för hand smälter du smöret och tillsätter det innan du börjar knåda).

     

  2. Fortsätt att knåda degen i ytterligare ca 10-12 min på låg hastighet så att smöret blandas in ordentligt i degen.

    Lägg över en kökshandduk över bunken med degen och låt den jäsa i ca 1-1,5 timme tills den har blivit dubbelt så stor. Ställ gärna bunken på ett varmt ställe så går processen lite snabbare.

    När degen är jäst, dela den 9 bitar och rulla till runda bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

     

  3. Tryck bullarna lite platta och låt jäsa i ca 20 min. Under tiden förbereder du vaniljfyllningen. Vispa 1 påse vaniljkräm tillsammans med 4 dl mjölk i 1 min, och låt sedan stå i kylskåp i ca 20 min.

    När bullarna är färdigjästa trycker du de lite platta igen och gör en ordentlig grop i mitten av bullen. Fyll med vaniljkrämen och lägg till några hallon eller blåbär om du vill!

     

  4. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg innan dom gräddas mitt i ugnen på 180°C i ca 12-16 min.

    Ta ut och låt bullarna svalna på ett galler medan du gör glasyren.

    Mixa florsocker med lite vatten tills den är tjock i konsistensen. Använd en tesked till att applicera glasyren runt om vaniljkrämen på bullarna och doppa sedan i kokos.

     

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.