Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(34)

Norska vaniljbullar

Dessa saftiga kardemummabullar (skoleboller på norska), med len vaniljkräm som toppas med mjuk glasyr har Kaja tagit fram. Vill ni inspireras av fler recept från Kaja, finner ni dem på hennes blogg nedan:

Kaja bakar

baka.se

Vote
(34)

Räcker till 9 st bullar

Räcker till...

9 st bullar

Ingredienser

Så gör du

  • 25 g färsk jäst
  • 500 g vetemjöl
  • 60 g strösocker
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 st ekologiskt ägg (+1 extra till pensling)
  • 80 g mjukt smör
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt
Vaniljkräm:
  • 1 påse Dr. Oetker Bakstabil vaniljkräm
  • 4 dl mjölk
Glasyr:
  • 2-3 dl florsocker
  • lite vatten
  • ekologisk kokos
  • Valfritt tillbehör: Hallon och blåbär
  1. Smula jästen i en bunke, och lös upp i ljummen mjölk.

    Blanda ner socker, kardemumma, salt, ägg och mjöl. Knåda i bakmaskin i ca 8-10 min på låg hastighet. När degen släpper bunken kan du tillsätta mjukt smör i små bitar (om du vill knåda för hand smälter du smöret och tillsätter det innan du börjar knåda).

  2. Fortsätt att knåda degen i ytterligare ca 10-12 min på låg hastighet så att smöret blandas in ordentligt i degen.

    Lägg över en kökshandduk över bunken med degen och låt den jäsa i ca 1-1,5 timme tills den har blivit dubbelt så stor. Ställ gärna bunken på ett varmt ställe så går processen lite snabbare.

    När degen är jäst, dela den 9 bitar och rulla till runda bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

  3. Tryck bullarna lite platta och låt jäsa i ca 20 min. Under tiden förbereder du vaniljfyllningen. Vispa 1 påse vaniljkräm tillsammans med 4 dl mjölk i 1 min, och låt sedan stå i kylskåp i ca 20 min.

    När bullarna är färdigjästa trycker du de lite platta igen och gör en ordentlig grop i mitten av bullen. Fyll med vaniljkrämen och lägg till några hallon eller blåbär om du vill!

  4. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg innan dom gräddas mitt i ugnen på 180°C i ca 12-16 min.

    Ta ut och låt bullarna svalna på ett galler medan du gör glasyren.

    Mixa florsocker med lite vatten tills den är tjock i konsistensen. Använd en tesked till att applicera glasyren runt om vaniljkrämen på bullarna och doppa sedan i kokos.