Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(36)

Nötgifflar

Mjuka och fina gifflar med hasselnötsfyllning. Garnera dem med antingen pärlsocker eller flagad mandel...eller inget alls kanske...

Nadjaskitchen.se

Vote
(36)

Räcker till 24 stycken gifflar

Räcker till...

24 stycken gifflar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Giffeldeg
  • 75 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • 1 styck ägg
  • 3 msk socker
  • 1 krm salt
  • 8-9 dl vetemjöl
Fyllning
  • 50 gram hasselnötskärnor
  • 50 gram smör
  • 2 msk socker
  • 1/2 styck ägg
Garnering
  • 1/2 styck ägg
  • pärlsocker eller
  • mandelspån
  1. Smält matfettet och häll i mjölken. Ljumma till 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst.

  2. Häll i resten av degspadet och blanda sedan i ägg, socker, salt och så mycket mjöl så att degen bli lagom fast. Arbeta ihop allt till en fin deg. Låt den jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.

  3. Mal nötterna till fyllningen. Rör matfettet smidigt med sockret och ägget. Blanda i nötterna.

  4. Ta upp och knåda degen på bakbordet med resten av mjölet om så behövs. Dela den i tre delar och kavla ut dem till runda kakor.

  5. Skär eller sporra ut åtta snibbar. Lägg på lite ( knappt 1 tsk) av nötfyllningen på varje del. Rulla ihop och forma till gifflar. Lägg dem på smorda plåtar (eller bakplåtspapper). Jäs ytterligare under bakduk till knappt dubbel storlek.

  6. Pensla med ägg och strö över med pärlsocker och krossade mandelflarn. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter (250grader) eller tills de får fin färg. Njut av gifflarna tillsammans med en god kopp kaffe eller te.