Bild på Butterkaka med korinter och suckat

Saftig klassisk Butterkaka med twist

Dr. Oetker, www.oetker.se
tors, 2019-10-24 12:02

Recept på riktig klassiker, saftig butterkaka som smakar lika gott som när mormor bakade denna gamla goda klassiker. 

Receptet ger

1
kaka

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Vetedeg:

Ingrediens

  • 75 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 tsk kardemummakärnor stötta
  • 1 nypa salt
  • ½ dl socker
  • 1 st ägg
  • ca 7 dl vetemjöl

Rubrik

  • Fyllning:

Ingrediens

  • 2 msk smör
  • 2 msk socker
  • 1 dl russin
  • ½ dl Dr. Oetker Kakfyllning eller Suckat

Rubrik

  • Pensling och glasyr:

Ingrediens

  • 1 st ägg
  • 2-3 msk pärlsocker
  • 1-2 msk Dr. Oetker Hackade Hasselnötter eller Mandelspån
  • 2 msk Dr. Oetker Kristyr rosa
  • 1-2 msk Dr. Oetker Kakfyllning eller Suckat

Gör så här

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet i en bunke.

     

    Tillsätt resten av degspadet tillsammans med stött kardemumma, salt och socker. Blanda och knäck ner ägget och tillsätt hälften av mjölet. Blanda noga och tillsätt resten av mjölet, lite i taget.

     

    Arbete till en smidig deg. Ställ bunken att jäsa i ca 30 min, täckt med en jäsduk till dubbel storlek.

     

    Blanda smör och socker till en smidig massa.

     

    Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den blank. Kavla ut till en rektangulär kaka, ca 30 x 45 cm. Bred ut smörblandningen.

     

    Fördela ut torkad frukt och rulla samman degen från långsidan. Skär ut ca 4 cm stora bitar.

     

    Smörj en form med löstagbar kant som mäter ca 24 cm i diameter. Ställ bullbitarna glest i ett fint mönster i formen.

     

    Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.

     

    Knäck ner ägget i en skål och vispa lätt samman. Pensla kakan med det uppvispade ägget. Strö över pärlsocker, hackade hasselnötter eller hyvlad mandel och grädda kakan i nedre delen av ugnen, i ca 35 minuter på 200 grader tills den är genomgräddad och fått fin färg.

     

    Låt kakan svalna i formen och lossa den från kanten med en vass kniv innan den svalnat helt. Glasera kakan och toppa med kakfyllning eller suckat.

     

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.