Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Semlor

En god semmelbulle med ite mildare fyllning.

sarahbakar

Vote

Räcker till 20-25 st Beroende på storlek

Räcker till...

20-25 st Beroende på storlek

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Vetebulle
  • 14-16 dl vetemjöl special
  • 1,5 dl strösocker
  • 125 g smör
  • 50 g jäst för söta degar
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 st ägg
  • 5 dl mjölk
Fyllning
  • riven mandelmassa Mängd beroende på antal bullar som ska fyllas
  • vaniljkräm samma mängd som mandelmassan
Garnering
  • florsocker
  1. Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma och lägg i en bunke eller assistent.

    Värm mjölken till 37 grader och häll den över. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 30–40 minuter.

    Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i lagom stora bitar och rulla till släta bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

    Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

    Pensla bullarna försiktigt med ägg. Grädda i ugnen 7–10 minuter. Låt svalna på galler.

  2. När det är dags för servering; skär av locket, jag brukar skära det lite som en kon.

    Sedan trycker jag upp hålet i bullen lite mer, så man rymmer bra med fyllning.

    Koka marsankräm enl paketet eller om du gör en egen. Blanda den med riven mandelmassa 50/50 och klicka i bullarna.

    Spritsa eller klicka på vispad grädde, lägg på locket och pudra på florsocker.