Bild på Semlor

Semlor

Johanna
sön, 2010-04-25 18:29

Små smarriga semlor

Receptet ger

20
st
små semlor

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Till degen

Ingrediens

  • 2,5 dl mjölk
  • 100 g smält margarin
  • 25 g jäst för söta degar
  • 0,25 tsk salt
  • 3 msk socker
  • 1 st ägg
  • 8,5 dl vetemjöl
  • 1 st ägg eller äggvita för pensling av bullarna

Rubrik

  • Fyllning

Ingrediens

  • 200 g mandelmassa
  • inkråmet från bullarna
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Smula sönder jästen i en skål. Smält smöret och blanda med mjölken och ljumma till "fingervärme". Slå smörmjölken över jästen och rör om. Låt det hela stå i 3 minuter. Häll i resten av ingredienserna (förutom fyllningen) och arbeta degen kraftigt med exempelvis en trägaffel. Låt degen jäsa i bunken under en handduk i ca 15 minuter.

    Värm ugnen till 200 grader. Knåda degen lite lätt på mjölat bakbord. Dela degen i två delar, sedan varje del i tio småbitar. Rulla till runda bullar som ställs på smord plåt (alla ryms på en vanlig plåt).

    Jäs bullarna på plåten i ca 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg eller äggvita och grädda i ca 15 minuter. Låt bullarna kallna under en handduk.

  2. Fyllning:

    Skär av ett litet lock på varje bulle Spara locken. Gröp försiktigt ur inkråmet i bullarna med en gaffel. Blanda inkråmet med riven mandelmassa och späd med mjölk. Fyll blandningen i semlorna. Garnera med vispad grädde, sätt på locken och sikta över florsocker.

Kanon-recept! Gjorde en halv

4

Kanon-recept!
Gjorde en halv sats eftersom vi inte var så många som skulle fika och det blev jättebra åndå!

Väldigt enkelt även för den som inte är så van vid att baka, som jag :)

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.