Bild på Smöriga kardemumma-kringlor med fördeg
Bild på Smöriga kardemumma-kringlor med fördeg
Bild på Smöriga kardemumma-kringlor med fördeg

Smöriga kardemumma-kringlor med fördeg

cookiesandsweets.se, cookiesandsweets.se
tis, 2016-03-15 16:30

Dessa godingar blir så saftiga och smöriga med en doft av kardemumma och krokant. Smälter bokstavligen i munnen.

Det bästa med detta recept är att du kan göra dubbel sats och frysa in hälften för att ta fram senare. Bullarna smakar ännu bättre efter en tid i frysen.

 

Receptet ger

ca 20
st
stora bullar

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Fördeg:

Ingrediens

  • 10 g jäst
  • 250 g mjölk
  • 250 g vetemjöl

Rubrik

  • Deg:

Ingrediens

  • Fördeg från dagen innan
  • 600-700 g vetemjöl special
  • 250 g mjölk
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vanilj från Dr. Oetker Vaniljstång
  • 1 tsk havssalt
  • 150 g socker
  • 150 g smör (halvera eller uteslut saltet om du använder normal saltat smör)

Rubrik

  • Fyllning:

Ingrediens

  • 150 g smör rumstempererat
  • 100 g socker
  • ev 1-2 msk vetemjöl (så att fyllningen inte rinner ut)
  • Dr. Oetker Krokant att strö över

Gör så här

  1. Fördeg:

    Blanda alla ingredienser till en slät deg, täck över med kökshanduk eller lock och ställ bunken i kylskåpet för minst 12 timmar. Fördegen klarar sig i kylskåpet upp mot 48 timmar.

    Deg:

    Blanda alla ingredienser i assistent eller en stor bunke. Börja med 600 g mjöl. Blanda till en slät men elastisk deg.

    Ställ degen på en sval plats att vila i 30 - 60 minuter om inte flera timmar.

    Jag ställde min i kylskåpet för en timme.

    Fyllning:

    Rör alla ingredienser till fyllningen till en slät pasta.

    Kavla ut degen till en rektangel ca 80 X 40 cm. Bred på fyllningen och vik sen från båda ändarna av degen mot mitten, omlott. På det sättet får du tre lager på varandra. Kavla ut degen till en rektangel ca 50 X 30 cm och skär i ca 2 cm breda remsor.

    Snurra remsorna till en bulle och lägg på plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten i den avstängda ugnen och låt bullarna vila i 7-8 timmar om inte längre. Mina fick vila i frysen under 2 veckor.

    Ta fram bullarna ca 7-8 timmar innan gräddning. Jag ställde plåten i köket över natten. Täck med kökshandduk.

    Sätt ugnen på 200º. Antingen penslar du bullarna med uppvispad ägg och strör över krokanten innan gräddningen eller gräddar bullarna först mer än halva tiden och sen penslar med uppvispat ägg och strör över krokanten. Grädda bullarna minst 5 minuter till.

     

     

så himla goda

så himla goda

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.