Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Valnötsbröd

Recept på saftigt valnötsbröd, lätt sötat bröd fylld med krämig valnötsmassa. Passar perfekt efter den goda påskmaten. 

Vote
(1)

Räcker till 2 st bröd

Räcker till...

2 st bröd

Kategorier
Recepttyp Vetebröd
Tillfälle Påsk

Ingredienser

Så gör du

Aktivera jästen:
  • 1 msk Torrjäst
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk vetemjöl
  • 0,6 dl mjölk
  • 2½ dl mjölk (har själv använt 2 dl mjölk + ½ dl grädde)
  • 6 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 stora ägg
  • 60 g smält smör
  • 9½ dl vetemjöl
  • den aktiverade jästen
Fyllning:
  • 500-550 g ganska grovt malda valnötter (inga stora bitar, meninte finmalet som mjöl)
  • 1 1/4 dl mjölk
  • 1 1/4 dl smält smör
  • 2 1/3 dl strösocker
  • 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1 msk kakao
Aktivera jästen:
  • Värm mjölken i micron och blanda ihop med de torra ingredienserna. Plasta in och låt det stå i rumstemperatur ca 5 minuter.

Fyllning:
  • Degen:

    Värm mjölken till ca 43º. Blanda i socker och salt. Tillsätt de lätt vispade äggen, den aktiva jästen, smält smör och ca 3/4 delar av mjölet. Blanda tills degen går ihop och släpper kanterna.

    Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda tills den blir elastisk och inte klibbar när du rör den. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i två lika stora delar och lägg varje degbit i en lätt oljad bunke. Täck med plastfolje och ställ varmt i rumstemperatur för att dubbla sin volym. Det tog ca 1,5 timmar för mina degar att jäsa färdigt.

    Förbered fyllningen under tiden:

    I en skål blanda valnötter med socker och kakao. Hetta upp mjölk och smör och tillsätt till de torra ingredienserna. Blanda väl. Tillsätt ägget och vaniljsocker. Låt fyllningen stå i rumstemeperatur tills den ska användas. Ifall den skulle tjockna tillsätt lite mjölk precis innan du fyller brödet.

    Sätt ugnen på 175º. Smöra och mjöla två brödformar.

    Mjöla lätt och ta upp den ena degbiten. Kavla till en rektangel, ca 70 X 50 cm. Börja kavla från mitten och utåt. Lyft och dra lite i degen emellan åt så den inte fastnar. Fortsätt kavla tills du får degen så pass tunt att du nästan ser underlaget igenom. Det spelar ingen roll att det inte blir raka kanter. När du har kavlat färdigt pensla hela ytan med smält smör och bre på halva fyllningen över hela degen, lämna ev ca 1 cm runt om.

    Rulla degen från den långa sidan, vik på mitten och lägg den i formen. Upprepa samma procedur med din andra degbit. Låt bröden vila ca 15-20 minuter under kökshandduk innan gräddningen. Pensla ev med uppvispad äggvita.

    Grädda ca 10-15 minuter innan du sänker värmen till 150º. Grädda ytterliggare 45 minuter. Jag la över aluminiumfolije över bröden så dem inte skulle brännas på ytan innan dem blev klara. Hade folije på de sista 30 minuterna. Gör som det passar dig och din ugn. 

    Ta ut ur ugnen och pensla med smält smör. Låt bröden vila i formarna för 30 minuter innan du tar ut dem. Skär i skivor och servera.

    Super gott att äta med ett glas kall mjölk till.

    Alltid lika nyfiken på vilket mönster det har blivit inuti.