Bild på Valnötsbröd
Bild på Valnötsbröd

Valnötsbröd

cookiesandsweets.se, cookiesandsweets.se
ons, 2016-03-30 08:48

Recept på saftigt valnötsbröd, lätt sötat bröd fylld med krämig valnötsmassa. Passar perfekt efter den goda påskmaten. 

Receptet ger

2
st
bröd

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Deg:
  • Aktivera jästen:

Ingrediens

  • 1 msk Torrjäst
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk vetemjöl
  • 0,6 dl mjölk

Gör så här

  1. Värm mjölken i micron och blanda ihop med de torra ingredienserna. Plasta in och låt det stå i rumstemperatur ca 5 minuter.

Ingrediens

  • dl mjölk (har själv använt 2 dl mjölk + ½ dl grädde)
  • 6 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 stora ägg
  • 60 g smält smör
  • dl vetemjöl
  • den aktiverade jästen

Rubrik

  • Fyllning:

Ingrediens

  • 500-550 g ganska grovt malda valnötter (inga stora bitar, meninte finmalet som mjöl)
  • 1 1/4 dl mjölk
  • 1 1/4 dl smält smör
  • 2 1/3 dl strösocker
  • 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1 msk kakao

Gör så här

  1. Degen:

    Värm mjölken till ca 43º. Blanda i socker och salt. Tillsätt de lätt vispade äggen, den aktiva jästen, smält smör och ca 3/4 delar av mjölet. Blanda tills degen går ihop och släpper kanterna.

     

    Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda tills den blir elastisk och inte klibbar när du rör den. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i två lika stora delar och lägg varje degbit i en lätt oljad bunke. Täck med plastfolje och ställ varmt i rumstemperatur för att dubbla sin volym. Det tog ca 1,5 timmar för mina degar att jäsa färdigt.

     

    Förbered fyllningen under tiden:

    I en skål blanda valnötter med socker och kakao. Hetta upp mjölk och smör och tillsätt till de torra ingredienserna. Blanda väl. Tillsätt ägget och vaniljsocker. Låt fyllningen stå i rumstemeperatur tills den ska användas. Ifall den skulle tjockna tillsätt lite mjölk precis innan du fyller brödet.

    Sätt ugnen på 175º. Smöra och mjöla två brödformar.

    Mjöla lätt och ta upp den ena degbiten. Kavla till en rektangel, ca 70 X 50 cm. Börja kavla från mitten och utåt. Lyft och dra lite i degen emellan åt så den inte fastnar. Fortsätt kavla tills du får degen så pass tunt att du nästan ser underlaget igenom. Det spelar ingen roll att det inte blir raka kanter. När du har kavlat färdigt pensla hela ytan med smält smör och bre på halva fyllningen över hela degen, lämna ev ca 1 cm runt om.

    Rulla degen från den långa sidan, vik på mitten och lägg den i formen. Upprepa samma procedur med din andra degbit. Låt bröden vila ca 15-20 minuter under kökshandduk innan gräddningen. Pensla ev med uppvispad äggvita.

     

    Grädda ca 10-15 minuter innan du sänker värmen till 150º. Grädda ytterliggare 45 minuter. Jag la över aluminiumfolije över bröden så dem inte skulle brännas på ytan innan dem blev klara. Hade folije på de sista 30 minuterna. Gör som det passar dig och din ugn. 

    Ta ut ur ugnen och pensla med smält smör. Låt bröden vila i formarna för 30 minuter innan du tar ut dem. Skär i skivor och servera.

    Super gott att äta med ett glas kall mjölk till.

    Alltid lika nyfiken på vilket mönster det har blivit inuti. 

     

     

     

     

     

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.