Wienerbröd med äppelmos
Min farmor bakade dessa, fantastiskt goda! Äppelmos kan bytas ut mot hallonsylt.
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till 25-30 st
25-30 st
Ingredienser
Så gör du
- 2 ½ dl kall mjölk
- 50 g jäst för söta degar
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 3 msk strösocker
- 10 dl vetemjöl
- 250 g smör, skivat
- äppelmos eller hallonsylt
- 1 st ägg
- pärlsocker
Rör ut jästen i den kalla mjölken, tillsätt ägg, salt och socker. Blanda ner det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en rektangel. Lägg på det skivade smöret på den ena halvan av degen och vik över och tryck till kanterna. Kavla ut försiktigt. Vänd degen så att kortsidorna viks i tre delar mot varandra och låt degen vila i ca 5 minuter. Kavla ut och vik degen i tre delar ytterligare två gånger med ca 5 minuters vila mellan varje gång. Sporra sedan ut degbitar, 7x7 cm. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och lägg en klick äppelmos/hallonsylt på mitten. Låt jäsa till nästan dubbel storlek och pensla dem sedan med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 250 grader i 5-8 minuter.