Vildjäst på aprikoser
Ett recept på vildjäst att använda när du tex bakar levainbröd.
Ingredienser
Så gör du
Dag 1
125 g torkade aprikoser (osvavlade)
50 g honung
25 g socker
250 g ljummet vattenBlanda alltsammans i en burk, gärna en glasburk så att man ser vad som händer. Ställ burken så varmt , exempel i skåpet ovanför kylen som det ofta är varmare i eller i pannrummet om du har ett sådant.. Sätt inte på ett alltför tättslutande lock, nöj dig med ett lock som sitter lite löst eller lite plastfolie
Dag 2-5
Skaka burken 2 gånger om dan. Exakt hur många dar det tar innan den är klar kan nog varierar, min tog 5 dar, beror nog på hur varmt man ställer den. När den är klar har aprikoserna flutit upp till ytan, man ser bubblor stiga uppåt när man rör lite på burken, och det är lite skum ovanpå. Den luktar också ganska mycket som likör ungefär.Sila nu bort aprikoserna ock häll vildjästen i en burk med lock på som du sedan förvara i kylen där den håller i c:a 2 månader.