Vitchokladdoppade munkar
Munkar i sig är ju underbart goda men med lite vitchoklad och strössel på blir dom ännu bättre... Givetvis kan man skippa vitchokladen och istället rulla munkarna i strösocker medan dom ännu är varma för att få traditionella munkar.
En viktig sak att komma ihåg när man gräddar munkar är att hålla koll på temperaturen på oljan med en termometer och kom för säkerhets skull också ihåg att ha ett lock till kastrullen nära till handa om oljan skulle bli för varm och börja brinna!
Räcker till ca. 20 st munkar
ca. 20 st munkar
Ingredienser
Så gör du
- 2,5 dl mjölk
- 25 gr jäst
- 1 dl strösocker
- 1 nypa salt
- 1,5 tsk mald eller stött kardemumma
- 1 st ägg
- 7-8 dl vetemjöl
- 100 gram mjuk smör
Till fritering:
- 1 liter rapsolja
Till dekorering:
- ca. 300 gram vit choklad
Värm upp mjölken till 37 grader och lös upp jästen i den.
Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg.
Blanda ner ca. hälften av mjölet.
Rör ner det mjuka smöret.
Knåda i resten av mjölet och ställ degen att jäsa under duk på en varm plats i ca. 30 minuter.
Knåda degen på bakbordet och forma den till en jämntjock rulle. Dela den i ca. 20 delar och rulla till bullar. Tryck lite lätt till lite lägre bullar och låt sedan dom jäsa under duk ca. 30 minuter.
Värm under tiden upp oljan till 180 grader i en kastrull.
Ta en jäst bulle och trycken hål i mitten på den med tummen. Förstora hålet lite genom att snurra munken kring pekfingret.
Placera munken direkt i het olja och grädda 2-3 stycken åt gången. Grädda 1-2 minut och vänd när ytan är gyllenbrun.
Grädda andra sidan ca. 1 minut.
Lyft upp munken med en hålslev av metall och låt den rinna av på lite hushållspapper.
När munkarna svalnat smälter du ca. 300 gram vitchoklad och doppar sedan ner en sida av munken i chokaden. Strö över valfri strössel och låt chokladen stelna.