Välj rätt vanilj

Vanilj är en smaksättare som aldrig går ur tiden. Men vad skiljer vaniljprodukterna åt, och när kan man använda vad? I vaniljguiden här nedan försöker vi reda ut begreppen och ge dig en guidad tur bland de vanligaste produkterna i bakhyllan.

 

Vaniljsocker

Vaniljsocker framställs genom att man doppar äkta vaniljstång i kokande vatten. Då bildas kristaller av vaniljarom. och det är dessa som står för den underbara vaniljsmaken. De  svarta prickarna som finns i vaniljsocker är alltså ett tecken på att det är äkta vanilj. Vaniljsocker ger en ljuvlig smak till bakverk och desserter av alla slag. 

 

Vanilla paste

Vanilj är en av de viktigaste och mest utsökta kryddorna för bakning och kryddan finns nu även som en pasta. Den blandar sig enkelt i smeten, och du får på ett enkelt sätt fram den exklusiva smaken från äkta vaniljstång. Vaniljpasta med äkta Bourbonvanilj från Madagaskar är en läcker sirapstunn massa, som inte bara kan användas i kakor och desserter utan även på müsli, fruktsallad och mycket mer. 1-2 tsk vaniljpasta är lika med 1 liten vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker.

 

Vaniljstång

Dr. Oetkers vaniljstång är av högsta kvalitet. För att den fina aromen och doften från vår vaniljstång ska framträda så bra som möjligt så kommer här några tips: 

1. Förvara vaniljstången mörk och svalt i det medföljande glasröret med det tätslutande locket påsatt.
2. Vid tillredning av söta rätter och drinkar, skär upp vaniljstången på längden och skrapa ut vaniljkornen med en kniv. Därefter kan själva vaniljstången återanvändas för smaksättning av bl. a socker.
3. När en varm vätska ska smaksättas, skär upp vaniljstången på längden, lägg den i vätskan och ta bort den efter tillredningen.

 

Vaniljetwister

Dr. Oetkers Vaniljetwister består av en kvarn med 5 st torkade vaniljstänger. Stängerna mals i en kraftfull kvarn, vilket gör att den fina aromen från vaniljorkidén utnyttjas maximalt. Det går att justera malningsgraden till mer eller mindre finmald vanilj. 0,5 tsk vaniljetwister motsvarar en urskrapad vaniljstång eller 2-3 tsk vaniljsocker. Ett bra alternativ om du vill baka med lite mindre socker, eller bara twista lite vanilj över frukostflingorna, i din smoothie eller på din dessert!

 

Dr. Oetkers Vaniljarom

Vaniljarom är flytande vanillin i flaska, som är enkel att dosera när man t ex gör vaniljsås. 1 krm vaniljarom motsvarar 1 tsk vanillinsocker.