Vegansk halloncheesecake
En läcker halloncheesecake på mandelbotten. Moussen gör du enkelt med Dr. Oetker Vegegel.
Receptet kräver lite förberedelse.
Fri från
Mjölk & laktosfritt
Mjölk & laktosfritt
Äggfritt
Äggfritt
Räcker till 1 springform 18 cm (10-12 bitar)
1 springform 18 cm (10-12 bitar)
Ingredienser
Så gör du
Mandelbotten
- 100 g dadlar utan kärnor
- 50 g Dr. Oetker Hackade Mandlar
- 1-2 msk kokosolja
- 0,5 tsk Dr. Oetker bittermandelarom
- 1 msk kakao Kan uteslutas
- 50 g Dr. Oetker mandelsplitter
Vegansk hallonmousse
- 200 g cashewnötter
- 450 g frysta hallon upptinade
- 80 g lönnsirap 65 ml
- 2 dl kallt vatten
- 2 påsar Dr. oetker vegegel
- 2 tsk Dr. Oetker vaniljarom
- 2 msk citronsaft
- 150 g kokosolja
Dekoration
- ca 170 g färska hallon
Mandelbotten
Hacka dadlarna i en matberedare eller liknande tillsammans med den hackade mandeln. Tillsätt smält kokosolja, bittermandelarom och ev. kakaopulver och blanda tills massan är någorlunda jämn. Ta ut massan på bordet och knåda in mandelsplittret.
Lägg bakplåtspapper över botten på en springform och spänn på kanten så att pappret sitter stramt. Klä kanterna med plastfolie. Fördela nötmassan i botten på formen. Tryckt ut den jämnt och ställ formen i kylskåp.
Vegansk hallonmousse
Lägg de frysta hallonen och lönnsirap i en kastrull. Koka upp tills du får en jämn massa.
Lös vegegelen i kallt vatten och häll det i hallonmassan under omrörning. Koka upp tills massan tjocknar (1-2 minuter). Tillsätt citronsaft och vaniljarom och låt massan svalna något.
Sila bort vattnet från cashewnötterna och mixa dem tills de är så finmalda som möjligt. Tillsätt smält kokosolja och fortsätt blanda. Tillsätt hallonmassan och blanda vidare till en jämn mousse.
Häll moussen över nötblandningen. Banka till formen mot bänkskivan så att ytan blir jämn. Ställ kakan på kylning i 3-4 timmar tills moussen har satt sig.
Dekoration
Förberedelse: Blötlägg cashewnötterna i kallt vatten minst 2 timmar (gärna 4) före användning. Då blir de mjuka och fungerar som ett veganskt alternativ till färskost.
Öppna springformen och placera kakan på ett serveringsfat. Dra försiktigt bort plasten från kanten och dekorera kakan med hallon i täta ringar – starta i kanten och arbeta dig inåt. Kakan håller sig 2 dagar i kylskåp.