Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(3)

Boggarutor

Här är ett recept på klassiska östgötska boggarutor, även kända som kärleksmums eller fiffirutor. Dessa är mjuka kakor täckta med chokladglasyr och kokos.

MormorLisa

Vote
(3)
Kategorier
Recepttyp Mjuka kakor

Ingredienser

Så gör du

För kakan:
  • 2 dl Socker
  • 2 Ägg
  • 2 dl Vetemjöl
  • 2 tsk Bakpulver
  • 2 tsk Vaniljsocker
  • 4 msk Kakao
  • 100 g Smör
  • 1 dl Mjölk
För glasyren
  • 75 g Smör
  • 2 msk Kallt kaffe
  • 3 msk Kakao
  • 3 dl Florsocker
  • 1 tsk Vaniljsocker
  1. Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en rektangulär ugnsform (ca 20x30 cm) med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något.
  3. I en stor skål, vispa ägg och socker tills det blir vitt och pösigt.
  4. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål. Sikta sedan ner blandningen i ägg- och sockersmeten och rör om.
  5. Tillsätt det smälta smöret och mjölken till smeten och rör försiktigt tills allt är väl blandat. Häll smeten i den förberedda ugnsformen och jämna till ytan.
  6. Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills kakan är genomgräddad. Du kan testa med en sticka, den ska komma ut ren när kakan är klar.
  7. Medan kakan gräddas kan du förbereda glasyren. Smält smöret i en kastrull och tillsätt kaffe (eller vatten) och kakao. Rör om tills det är väl blandat.
  8. Ta kastrullen från värmen och tillsätt florsocker och vaniljsocker. Rör om tills glasyren är slät.
  9. När kakan har svalnat något, häll glasyren över kakan och jämna till den med en slickepott.
  10. Strö över kokosflingor över den färska glasyren medan den fortfarande är mjuk.
  11. Låt kakan svalna helt och stelna innan du skär den i rutor och serverar den. Boggakakor är extra goda efter att de har fått stå ett tag och mogna smakerna.
  12. Hoppas att du och dina gäster kommer att älska dessa klassiska svenska boggakakor!