Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(22)

Saftig äpplekaka med brynt smör

God och saftig äpplekaka som får en extra nötig och god smak tack vare det brynta smöret. Serveras med en generös skopa vaniljvisp.

baka.se

Vote
(22)

Räcker till 1 st kaka ca 23 cm

Räcker till...

1 st kaka ca 23 cm

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Äpplekaka
  • 4 st ägg
  • 3,5 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 150 g smör brynes
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl kokande vatten
  • 2-3 st äpplen skivas
  • 1 msk kanel
  • 0,5 dl socker
  • pärlsocker
Vaniljsås
  • 2 st äggulor
  • 3/4 dl socker
  • 1/2 st vaniljstång alt 1,5 msk vaniljsocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 krm salt
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
Vaniljvisp
  • 1 st vaniljsås sats
  • 5 dl vispgrädde
Äpplekaka
  1. Sätt ugnen på 175°c
  2. Förbered äpplen som du skär i skivor och blandar runt i kanel och 0,5 dl socker.
  3. Bryn smöret och ställ åt sidan så länge.
  4. Vispa ihop ägg och socker riktigt fluffigt och poröst.
  5. Vänd ner det brynta smöret och sedan vänder du även ner torrvarorna tillsätter det kokande vattnet.
  6. Vänd runt så att det inte finns några klumpar och häll i en smord och bröad form som är ca 23cm i diameter toppa med äppleskivorna och lite pärlsocker.
  7. Grädda i ca 35-40 min ( kolla med teststicka).
Vaniljsås
  1. Vispa ihop samtliga ingredienser i en kastrull. Skrapa ur fröna ur den halva vaniljstången och släng ner frön och stång i krämen.
  2. Värm sedan till strax innan kokpunkten under omrörning ( får ej börja koka).
  3. Låt sedan sjuda tills det tjocknar. Tag ur vaniljstången och ställ sedan att svalna lite .
Vaniljvisp
  • Vispa grädden och vänd ner vaniljsåsen.