Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Sverigekaka
Sverigekaka måste väl ändå vara den optimala kakan att baka till Nationaldagen. Den bakas på enkla ingredienser du förmodligen redan har i skafferiet. Kakan ska gärna stå och gotta till sig i kylen över natten, då blir den extra saftig och god. Kakan kan serveras rakt upp och ner som den är, eller tillsammans med lite färska bär och lite lättvispad grädde. Denna kaka kallas ibland pensionärskaka eller solskenskaka.
Recepttyp
Mjuka kakor
Sockerkaka
Ingredienser
Så gör du
Kaka
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl kokhett vatten
Fyllning
- 100 g smör
- 1 dl vispgrädde eller mjölk
- 1 msk vaniljsocker
Dessutom
- 1 msk smör till formen
- ströbröd till formen
- florsocker att pudra över kakan
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smöra och bröa en bakform, ca 22 cm i diameter.
- Vispa ägg och strösocker länge. Smeten ska bli vit och fluffig.
- Sikta i mjölet blandat med bakpulver. Rör om till en slät smet.
- Rör ner det kokheta vattnet.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter. Tiden kan variera, känn med sticka om kakan är torr.
- Låt kakan svalna i formen innan du stjälper ur den ur formen. Dela den på höjden i två bottnar.
- Smält smöret till fyllningen i en kastrull. Häll i grädden/mjölken och rör ned vaniljsockret.
- Fördela den rinniga fyllningen över båda bottnarna och lägg ihop dem igen. Täck kakan med plastfolie och ställ i kylen i några timmar - gärna över natten.
- Pudra florsocker över kakan strax innan servering. Tips! Lägg en virkad spetsduk på kakan och pudra sedan över med florsocker. Lyft försiktigt på duken så har du ett vackert mönster. Dekorera eventuellt med färska bär.