Tårtor på burk
Här har jag gjort tre olika varianter på tårtor: Passion/lemoncurd tårta, Daim/Dulce leche tårta ochHallon/lakrits tårta. Till tårtbotten har jag använd kladdkakebotten eller vaniljsockerkaksbotten, och jag har vaniljfluff i alla tre tårtorna. Recepten hittar du här!
Ställ alla burkarna på en hög och slå in dem i cellofan, så har du en jättefin present. Om du ska göra många burkar, lägg dem i en fin korg, och dekorera med vackra band.
Ingredienser
Så gör du
Kladdkakebotten
- 50 g smör
- 0,5 dl matolja
- 2 st ekologiska ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 2,5 dl vetemjöl
- 4 msk kakao av god kvalitet
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- smör eller ströbröd till formen
Vaniljsockerkaksbotten
- 3 st ekologiska ägg
- 2,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 g smör
- 1 dl mjölk
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- smör eller ströbröd till formen
Passion/Lemon curd fyllning
- Vaniljfluff (vispad grädde, några matskedar Philadelphia ost och vaniljsocker) vispa grädde, tillsätt philadhelphia ost och vaniljsocker efter smak).
- Passionsfrukt
- nektarin
- lemon curd
- vit choklad
- Dr. Oetker dekorationspärlor
Daim/Duce leche fyllning
- Vaniljfluff Se ovan
- Karamelliserad mjölk/Dulce leche
- daim
- mörk choklad
- Rostade hackade hasselnötter
- Dr. Oetker Crunchy strössel
Hallon/Lakrits fyllning
- hallon Färska och frysta
- socker
- Vaniljfluff Se ovan
- Dr. Oetker Saltlakritsflakes att rulla bollarna i
Kladdkakebotten: Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
Vaniljsockerkaksbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Välj smaksättning eller fyll en smord och bröad sockerkaksform. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.Låt sockerkakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett galler.
Passion/Lemon curd tårta: Dela sockerkakan i små bitar och börja med att lägga några bitar i botten på burken. Varva sedan tårtan med lemon curd, vaniljfluff, bitar av nektariner, passionsfrukt och sockerkaka.Toppa med passionsfrukt, hyvlad vit choklad och dekorationspärlor.
Daim/Dulce leche tårta: Börja med att lägga i några små bitar kladdkaka i botten på burken. Varva sedan vaniljfluff, kolakräm, hackad diam och Crunchy. Toppa med vaniljfluff, hackad mörk choklad, Crunchy och hackade hasselnötter. Om man vill kan man lägga i lite hackad banan, men då måste man äta den på en gång (banan blir ju lite bruna).
Hallon/Lakrits tårta: Börja med att mosa ihop de upptinade hallonen och sockret försiktigt. Använd bara bären till tårtorna och inte såsen. Börja med att lägga några bitar kladdkaka i botten på burken. Varva sedan vaniljfluff, hallonmos, kladdkaka och lakritsströssel. Toppa med vaniljfluff, strössel och färska hallon. Pudra lite florsocker överst.