Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Chokladbullar

Chokladbullar – eller chokladbröd om du så vill. Perfekt till eftermiddagsfikat eller barnkalaset. Detta recept är gjort med Dr. Oetker Surdeg som gör bullarna härligt saftiga.
Vote
(1)

Räcker till ca 8-10 st bullar

Räcker till...

ca 8-10 st bullar

Kategorier
Recepttyp Vetebröd

Ingredienser

Så gör du

  • 2,25 dl mjölk
  • 75 g smör
  • 500 g vetemjöl
  • 60 g socker
  • 1 tsk Dr. Oetker ekologisk vaniljsocker
  • 10 g salt
  • 1 fp Dr. Oetker Surdeg
  • 1 st ägg stl M/L
Fyllning och pensling
  • 1 st ägg stl M/L
  • 150 g chokladknappar alt grovt hackad choklad
  • Dr. Oetker ekologisk vaniljsocker till pudring
  1. Värm mjölk och smör tills smöret är smält och blandningen är fingervarm.
  2. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, salt och innehållet i en påse Surdeg i en skål. Tilsätt mjöllkeblandningen och ägg. Knåda degen på låg hastighet i en bakmaskin tills allt är blandat. Knåda sedan på medel till hög hastighet i 6-8 minuter tills degen är mjuk och smidig och släpper från skålens sidor.
  3. Stjälp upp degen på bänken och forma den till en rund kula, täck den med plastfolie och låt jäsa på ett varmt ställe i en timme.
  4. När degen jäst klart: Flytta degen till bänken och tryck en fördjupning i degen. Knäck ägget i fördupningen och strö chokladen över. Ta en vass degspatel eller kniv och hacka degen i småbitar så att chokladen och ägget blandas väl in i degen, samtidigt som den förblir i många små degbitar. Degen ska alltså inte knådas till en sammansatt kula, den ska vara en ensartet kugle, den ska vara ojämn och rustik.
  5. Dela degen i 8-10 portioner och lägg över på en bakpappersklädd plåt. Det gör du enklast genom att använda degskrapan eller kniven som spatl. Täck chokladbullarna med plastfolie eller en fuktig bakduk och låt jäsa ytterligare ca 45 minuter.
  6. Sätt ugnen på 180 °C varmluft, när det är en kvart kvar av jästiden.
  7. Pudra bullarna med lite vaniljsocker och grädda dem i 12-15 minuter, tills de är ljusbruna och genomgräddade. Låt svalna på ett bakgaller.
  8. Tips! Chokladbullarna smakar bäst samma dag de bakas, men har du rester, så badda dem med lite vatten och värm dem kort i ugnen så smakar de nästan som nybakta. Bullarna kan också frysas.