Lussekatter med kristyr
Recept på klassiska lussekatter som är saftiga i konsistensen och riktigt goda. Låt fantasin flöda och dekorera med kristyr och valfritt strössel som är kul att göra tillsammans med familjen.
Receptet ger
Ingredienser & Gör så här
Ingrediens
- 200 g smör
- 5 dl mjölk
- 2 msk Dr. Oetker Saffransarom
- 50 g jäst
- 1 st ägg
- 2 dl strösocker
- 1 krm salt
- ca 16-17 dl vetemjöl
- 1 dl russin
- 1 st uppvispat ägg
Rubrik
- Dekoration:
Ingrediens
- 1 tub Dr. Oetker vit kristyr
- valfritt Dr. Oetker strössel
Gör så här
Smält smöret och tillsätt mjölk och saffransarom, värm till 37°.
Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör tills jästen löst sig.
Knäck ner ägget och tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter i maskin och 10 minuter för hand. Jäs övertäckt i ca 30-40 minuter till dubbel storlek.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Dela varje deg i ca 20 jämnstora bitar. Rulla ut varje del till en smal rulle och forma lussekatter.
Lägg lussekatterna på plåtar täckt med bakplåtspapper och garnera med russin, tryck till djupt ner i bullarna. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 225 grader, ca 8 minuter tills de är gyllenbruna.
Ställ att svalna under bakduk.
Låt fantasin flöda och garnera med dekorationskristyr och valfritt strössel.
Skriv kommentar