Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(38)

Långpannekaka med vit chokladfrosting och lingon

Ska du baka julfika till många? Här är ett recept på en mjuk kaka i långpanna som räcker till många. Den mjuka chokladkakan är toppad med en len vitchokladfrosting och den vackra grandekoren gör du enkelt med lingon.

baka.se

Vote
(38)

Räcker till 1 st långpannekaka 30 x 40 cm

Räcker till...

1 st långpannekaka 30 x 40 cm

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Chokladkakan
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl farinsocker alt muscovadosocker
  • 4 st ägg
  • 300 g smör ska smältas och gärna brynas för extra god smak
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl kakao
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 dl starkt kaffe
  • 100 g vit choklad droppar eller hackad i bitar
Frosting och dekoration
  • 300 g vit choklad hackad i bitar
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g smör rumstempererat i bitar
  • 200 g lingon eller tranbär går bra med frysta
  • 1,5 msk florsocker att blanda bären med
  • ev kanelstänger som julgransfot till dekorationen
Chokladkakan
  1. Börja med att sätta ugnen på 200°c och förbered en långpanna med ca mått 30×40 det är riktigt gott att använda kokos i formen istället för mjöl.
  2. Smält och bryn smöret, rör sedan ner kakao, mjöl, salt och vaniljsocker och sist även bakpulver rätt ner i kastrullen med det brynta smöret.
  3. Vispa ägg och socker i separat bunke tills det är riktigt pösigt och poröst.
  4. Vänd sedan ner innehållet från kastrullen ner i äggvispet och vänd runt så att allt blandas, sist vänder du ner kaffet.
  5. Häll sedan i den förberedda formen och fördela den vita chokladen jämt över hela formen.
  6. Grädda i ca 25-30 min tills kakan är genomgräddad, ha lite koll då gräddningstiden kan variera efter ugn.
  7. Tag ur ugnen och låt svalna.
Frosting och dekoration
  1. Värm grädden i kastrull, precis innan den börjar koka så stäng av plattan och rör ner den hackade chokladen så att den smälter.
  2. Ta fram elvisp och vispa ner smöret i kastrullen, fortsätt vispa tills du har en härlig lite fluffig frosting, ju mer den svalnar desto fluffigare blir den.
  3. Bred på den kalla kakan och strö sedan över bär.
  4. Dekorera med kakan med bären som du vänt i florsocker. Vill du så forma bären som en gran som får sin fot av kanelstänger. Eller varför inte låta bären få formen av ett hjärta? Det går precis lika bra att fördela bären jämt över hela kakan, det blir så gott med den härliga chokladkakan, vit chokladfrosting och de lite syrliga bären