Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Sockerkaka med hallon och rostad kokos
Recept på saftig sockerkaka som vackert dekorerats och toppats med vaniljgrädde och ätbara blommor.
Recepttyp
Mjuka kakor
Sockerkaka
Tillfälle
Påsk
Ingredienser
Så gör du
Sockerkaka
- 1,5 dl riven kokos
- 250 g smör
- 2,25 dl mjölk
- 3 st ägg
- 6 dl vetemjöl (360 g)
- 3 tsk bakpulver
- 1½ tsk vaniljsocker
- 1-1½ dl hallonsylt
Vaniljgrädde
- 2 dl grädde
- 1 tsk vaniljsocker
Dekoration
- Valfritt strössel (Vi har använt Flottikarotti)
- Större chokladpärlor guld
- Oxalis (eller annan ätbar blomma) (valfritt)
- Värm ugnen till 175 grader. Smöra och bröa sockerkaksformen noggrant (Vi har använt oss utav Nordic Ware Brilliance).
- Lägg kokosen på en plåt och rosta i ugnen i ca 5 minuter tills den fått fin färg.
- Bryn smöret (smält smöret i en kastrull och låt det småkoka tills det får en gyllengul färg och doftar nötigt). Tillsätt mjölken i smöret.
- Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta ner i äggsmeten omväxlande med smöret och mjölken. Vänd försiktigt runt med en slickepott. Tillsätt den rostade kokosen.
- Häll hälften av smeten i formen. Klicka i sylten och swirla runt den försiktigt i smeten. Häll på resten av smeten och grädda ca 40 min. Känn med en sticka så att kakan är klar.
- Låt svalna innan du vänder kakan upp och ned.
- Vispa grädden med vaniljsocker och spritsa på sockerkakan när den svalnat helt. Dekorera med strössel, chokladpärlor och ev. oxalis.