Bild på Marängtårta med rabarberkompott och vitchoklad

Marängtårta med rabarberkompott och vitchoklad

A Guesthouse Gotland
sön, 2010-05-23 10:07

En somrig och otroligt god tårta. Syrligt, sött och fräscht.

Receptet ger

8
bitar

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Marängbotten

Ingrediens

  • 6 st äggvitor
  • 1 tsk ättikssprit kan ersättas av lite citronjuice
  • 3 dl strösocker

Rubrik

  • Rabarberkompott

Ingrediens

  • 2 st späda rabarberstjälkar
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl vatten

Rubrik

  • Lemoncurd

Ingrediens

  • 1 st citron (skal och saft)
  • 1 st ägg
  • 3/4 dl socker
  • 25 g smör

Rubrik

  • Garnering

Ingrediens

  • 3 dl vispad grädde
  • 50 g riven vit choklad
  • 1 st lime (skalet)
  • 2 msk hjärtformat strössel

Gör så här

  1. Börja med marängbotten. Vispa upp ägg och ättikssprit till ett vit skum. Tillsätt sockret och vispa hårt och länge, tills det går att vända bakbunken uppochner utan att marängen rinner ut.  Bred ut marängen  till två tårtbottnar på ett bakplåtspapper. Den ska bli två rundlar  med ca 20 cm i diameter. Ställ in marängen längst ner i ugnen och grädda i ca 1h och 10 min. Marängen är klar när den känns torr och lätt lossnar från pappret,

  2. Fortsätt med rabarberkompotten genom att skära rabarbern i  mindre bitar. Lägg ner den tillsammans med sockret, vattnet och  vaniljsockret i en kastrull. Koka upp och låt koka under omrörning tills rabarbern är mjuk och trådig. Låt svalna.

  3. Fortsätt med lemoncurden. Riv skal och pressa saften från 1 citron. Vispa ihop detta tillsammans med ägget och sockret i en tjockbottnad kastrull. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka. Vispa hela tiden. När krämen tjocknat klicka ner smöret och vispa ytterligare. Låt  krämen svalna. Blir det kräm över kan den läggas i den tät glasburk och sparas i kylen några veckor!

  4. Montera tårtan precis innan servering då marängtårtan lätt blir vattnig annars. Lägg ut en marängbotten på tårtfatet och bred över rabarberkompotten. Lägg på nästa marängbotten och bred över rikligt med lemoncurd. Bred därefter över grädden och dekorera med riven vit choklad, limeskal och hjärtströssel. Servera och njut!

Jag fuskade och tog

Jag fuskade och tog köpe-marängbottnar, trots det det riktigt, riktigt gott. Perfekt balans mellan syra och sötma. Med hembakade bottnar tror jag att det blivit fem poäng.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.