Marängtårta med rabarberkompott och vitchoklad
En somrig och otroligt god tårta. Syrligt, sött och fräscht.
Fri från
Mjölk & laktosfritt
Mjölk & laktosfritt
Räcker till 8 bitar
8 bitar
Ingredienser
Så gör du
Marängbotten
- 6 st äggvitor
- 1 tsk ättikssprit kan ersättas av lite citronjuice
- 3 dl strösocker
Rabarberkompott
- 2 st späda rabarberstjälkar
- 0,5 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl vatten
Lemoncurd
- 1 st citron (skal och saft)
- 1 st ägg
- 3/4 dl socker
- 25 g smör
Garnering
- 3 dl vispad grädde
- 50 g riven vit choklad
- 1 st lime (skalet)
- 2 msk hjärtformat strössel
Börja med marängbotten. Vispa upp ägg och ättikssprit till ett vit skum. Tillsätt sockret och vispa hårt och länge, tills det går att vända bakbunken uppochner utan att marängen rinner ut. Bred ut marängen till två tårtbottnar på ett bakplåtspapper. Den ska bli två rundlar med ca 20 cm i diameter. Ställ in marängen längst ner i ugnen och grädda i ca 1h och 10 min. Marängen är klar när den känns torr och lätt lossnar från pappret,
Fortsätt med rabarberkompotten genom att skära rabarbern i mindre bitar. Lägg ner den tillsammans med sockret, vattnet och vaniljsockret i en kastrull. Koka upp och låt koka under omrörning tills rabarbern är mjuk och trådig. Låt svalna.
Fortsätt med lemoncurden. Riv skal och pressa saften från 1 citron. Vispa ihop detta tillsammans med ägget och sockret i en tjockbottnad kastrull. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka. Vispa hela tiden. När krämen tjocknat klicka ner smöret och vispa ytterligare. Låt krämen svalna. Blir det kräm över kan den läggas i den tät glasburk och sparas i kylen några veckor!
Montera tårtan precis innan servering då marängtårtan lätt blir vattnig annars. Lägg ut en marängbotten på tårtfatet och bred över rabarberkompotten. Lägg på nästa marängbotten och bred över rikligt med lemoncurd. Bred därefter över grädden och dekorera med riven vit choklad, limeskal och hjärtströssel. Servera och njut!