Bild på Fiberrikt energibröd med torkad frukt och nötter
Bild på Fiberrikt energibröd med torkad frukt och nötter

Fiberrikt energibröd med torkad frukt och nötter

Surdegsmilla
ons, 2010-05-26 12:38

Ett super gott bröd som jag brukar baka ofta hemma och just till Jul så ger jag  bort dessa inslaga i linnehandukar. En mycket omtyckt gåva!

Receptet ger

2
st
bröd

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 l naturell yoghurt
  • ½ dl krossade linfrön
  • dl blåbärsmix från Exotic Snacks
  • ½ dl russin
  • 1 dl hela hasselnötter
  • 1 dl hela sötmandlar
  • 2 dl strimlade torkade aprikoser
  • 1 dl strimlade torkade fikon

Rubrik

  • Till formarna

Ingrediens

  • smör att smöra formarna med så att fröna fastnar!
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • ½ dl phyllisfrön

Rubrik

  • Spar lite till att även garnera ovansidan av bröden med dessa frön!!!

Gör så här

  1. Gör så här:

     Sätt på ugnen på 200 grader. Smörj formarna. Använder du keramik formar så olja dom istället. "Bröa" in dom med pumpa, solros och phyllisfröna.

  2. Blanda alla mjölsorter, salt och bikarbonaten i en bunke.

    Tillsätt yogurten och sirapen, russin, nötterna och aprikoserna och fikonen.

     Blanda allt ordentligt.

  3. Dela upp smeten lika i båda formarna, platta till toppen något.

    Jag använder alla typer av formar. Men oftast använder jag  en vanlig långform/brödform på 1½ l.

  4. Strö nu på fröna.

    Grädda i nedredelen av ugnen i ca 60 minuter, sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter.

    Stjälp upp bröden på galler och låt dem svalna.

  5. Ät brödet med en god stark ost eller en god mögelost och ett gott glas rött....

    Gott även att rosta!!

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.