Bild på Vetesur

Vetesur

Surdegsmilla
ons, 2010-05-05 01:04

SURDEG på vetemjöl - så här gör du egen surdeg

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Vetesur

Ingrediens

  • 120 gram vetemjöl
  • 120 gram vatten ca 50-60 gradigt

Gör så här

  1. Dag 1 förmiddag:

    Blanda mjölet och vattnet i en bunke. Täck med plastfolie eller sätt på lock. Låt stå i rumstemperatur.

  2. Dag 1 kväll:

    Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller sätt på locket. Låt stå i rumstemperatur.

  3. Dag 2 förmiddag:

     Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller sätt på locket. Nu har din surdeg förhoppningsvis kommit igång lite, så nu kan du flytta över den till kylen. Har den inte kommit igång kan du tillsätta lite rårivet äpple, en tesked honung eller en tesked naturell yoghurt och låta den stå i rumstemperatur till dag 3.

  4. Dag 3 förmiddag:

    Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller sätt på lock och ställ i kylen.

  5. Dag 4:

    Nu skall surdegen vara redo att användas. Om du vill spara den förvarar du den i kyl och matar den några gånger i veckan.

  6. Obs! Du kan öka eller minska mjölmängderna så att surdegen får rätt konsistens. Mjöl kan ha olika förmåga att suga upp vatten. Det viktiga är inte mängden mjöl, utan konsistensen på surdegen.

    Kom ihåg att mata surdegen minst en gång i veckan. 120 g vetemjöl och 120 g vatten.

  7. Orginal receptet kommer från Heléne Johansson som är aktuell med sin bok: Bröd från Brunkebergs bageri och som driver 2 st bagerier i Stockholm!

    Det här recept är min personliga favorit!

Jättebra recept på vetesur.

Jättebra recept på vetesur. Så enkel att även nybörjare klarar av det! Ofta tvekar folk av med att försöka sätta surdeg själva för att verkar så krångligt...

Grymt god surdeg, kika gärna

Grymt god surdeg, kika gärna in på vår blogg http://herewegoagain.bloggplatsen.se/

Hur ska konsistensen vara på

Hur ska konsistensen vara på degen innan användning då?

Har hört att det ska va svårt

5

Har hört att det ska va svårt att göra surdeg. men lyckades på första försöket att göra surdegen. Ett jätte bra recept. Men har problem med bakningen i ugnen. Gör precis som det står i receptet men får en jätte hård yta på brödet å inuti är det knappt bakat alls. :( Vad gör jag för fel?

Det här skall jag baka! Har

Det här skall jag baka! Har varit lite sugen på att själv göra surdeg men inte engagerat mig i att hitta något bra recept.
Detta recept blir perfekt. Tack Surdegsmilla!

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.