Ingredienser
Så gör du
- 1 paket jäst
- 5 dl ljummen mjölk
- 150 gram smör eller margarin
- 2 styck ägg
- 0,5 tsk salt
- 0,5 dl socker
- 600 g Kungsörnen kärnvetemjöl med fullkorn (10 dl)
Fyllning och pensling
- riven ost tex västerbotten
- 1 ägg
- sesam- eller solrosfrön
Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken och rör om. Klicka i fettet och tillsätt de lätt uppvispade äggen, socker och salt.
Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen tills den känns smidig. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord. Dela degen i fyra lika stora delar.
Kavla ut varje del till en rektangulär platta, ca 20 x 40 cm. Strö över riven ost som en rand mitt på degen. Vik över 1/3 av degen så att det täcker osten, strö på ost och vik över den sista delen.
Skär i ca 4 cm breda bitar. Vänd skarven nedåt och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk, ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 225°C. Pensla med uppvispat ägg och strö över frön. Grädda mitt i ugnen, 7-10 minuter.