Bild på Surdegsbröd med frukt och nötter

Surdegsbröd med frukt och nötter

Lakka
tis, 2012-03-13 21:01

Ett jättegott surdegsbröd med knastrig skorpa och ett saftigt, smakrikt innankråm.

Receptet ger

2
st
stora limpor

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Dag 1 - Surdegen

Ingrediens

  • 100 gram surdegsgrund
  • 75 gram ekologiskt rågmjöl
  • 75 gram ekologiskt vetemjöl
  • 150 gram ljummet vatten

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingridienser i en assistentkittel på kvällen och täck med en handduk eller ett lock. Låt stå över natten, gärna lite varmt.

Rubrik

  • Dag 2 - Degen

Gör så här

  1. Nu ska surdegen från igår ha fått en hel del bubblor och lukta syrligt. Dags att fylla på med fler ingridienser!

Ingrediens

  • 300 gram dinkelmjöl med fullkorn
  • 200 gram ekologisk rågsikt
  • 400 gram ekologiskt vetemjöl
  • vatten
  • 5-10 gram jäst (kan hoppas över om din surdeg känns tillförlitlig!)
  • 30 gram krossat linfrö
  • 20 gram mörk sirap
  • 50 gram russin
  • 50 gram torkad aprikos, skuren i bitar
  • 2-3 nävar blandade nötter (t ex hasselnötter och valnötter)
  • 20 gram salt
  • 0,75 msk hel kummin

Gör så här

  1. Börja med att lägga russin och aprikos i blöt, det gör att brödet blir saftigare.

  2. Under tiden blandar du surdegen från gårdagen med jäst, mjöl, vatten, linfrö och sirap i assistenten ca 10 min på låg hastighet. Prova dig fram med vätskemängden, degen ska vara fast och lite klistrig, inte torr! Om den släpper från kanterna när assistenten är igång, men sjunker ihop och kladdar fast när den stängs av kan den vara färdig.

  3. Häll nu i salt, kummin, nötter och frukten som du låtit rinna av och kör i assistenten på medelhastighet i ca 5 min.

  4. Olja in en plastlåda med lock och tippa ned degen. Vik in degens kanter mot mitten, så att den blir som en kudde. Sätt på lådans lock och lämna degen att jäsa i 2 timmar, då ska degen ha nått dubbel storlek. Tre gånger under jästiden ska du pressa ut degen och sedan vika ihop den igen, detta för att spänna den och motverka att den surnar för mycket, för att på så sätt hjälpa jäsningen.

  5. Nu ska degen stjälpas upp på ett mjölat bakbord för att försiktigt formas till två limpor. Lägg sedan limporna på en ordentligt mjölad handduk och täck dem med en annan. Nu ska limporna få jäsa i en timme.

  6. Sätt ugnen på 275 grader i god tid med en plåt i. När limporna jäst färdigt flyttar du dem försiktigt till den varma plåten. Skär ett par snitt i limporna med en vass kniv eller ett rakblad och skjutsa in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in rikligt med vatten med en blomspruta.

  7. Sänk temperaturen till 200 grader efter fem minuter. Grädda bröden tills de når en innertemperatur på 98 grader eller i ca 30 min. Under baktiden kan du öppna ugnen ett par gånger för att vädra ur vattenångan, det ger en krispigare skorpa. Låt svalna på galler. Njut!

En av mina absoluta

En av mina absoluta favoriter.

Blev genast sugen att testa

Blev genast sugen att testa när jag såg detta receptet och om brödet blev gott! Rekommenderas starkt

Fantastiskt fina bröd, ny

Fantastiskt fina bröd, ny favorit!

Jättetuff bröd som alla borde

Jättetuff bröd som alla borde testa att baka!

Godaste brödet jag bakat!

Godaste brödet jag bakat!

Mums!

Mums!

Hur gott som hellst!

Hur gott som hellst!

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.