Bild på Pepparkakspaj med mandelmassa och äpplen

Pepparkakspaj med mandelmassa och äpplen

cedan
mån, 2015-01-05 16:14

Mumsig paj som innehåller det mesta som är gott till julhelgen

Receptet ger

1
st

Ingredienser & Gör så här

Rubrik

  • Pajbotten

Ingrediens

  • 250 gram pepparkaksdeg
  • Smör till formen

Rubrik

  • Fyllning

Ingrediens

  • 2 st ägg
  • 200 gram mandelmassa
  • 1 st citron (ekologisk) Rivet skal av en citron
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 st röda äpplen
  • 1 påse mandelspån Den lilla påsen
  • 1 dl frysta lingon
  • 1 msk råsocker
  • florsocker Till garnering

Rubrik

  • Pajskal

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en pajform med låga kanter (ca 25 cm i diameter). Kavla ut pepparkaksdegen på mjölat udnerlag och lägg den sedan i formen. Garnera gärna kanterna med överskottsdegen. Förgrädda skalet i 8 minuter i nedersta delen av ugnen.

Rubrik

  • Fyllning

Gör så här

  1. Vispa upp äggen lätt och bland ner mandelmassa, citronskal, vaniljpulver och creme fraiche. Häll i fyllningen i pajskalet. Skiva sedan äpplena och lägg ner i formen i valfritt mönster, strö över mandelspån och socker. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills fyllningen har stannat och pajen fått lite färg (ungefär 40 minuter). Lägg gärna på folie om färgen börjar bli mörk men fyllningen fortfarande är rinnig.

     

    Låt pajen svala, garnera med lingon och florsocker och servera med glass och/eller vispad grädde.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.