Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(20)

Citron- och blåbärstårta med ätbara blommor

Recept på en vårfin tårta dekorerad med penséer och klöver. Tårtan är fylld av vaniljkräm och blåbärsmousse och är täckt med en fräsch citronfrosting.

baka.se

Vote
(20)

Räcker till 1 st tårta (ca 20 cm)

Räcker till...

1 st tårta (ca 20 cm)

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Bottnar
  • 250 g rumstempererat smör
  • 1 dl neutral olja
  • 4,5 dl socker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 4 st stora ägg
  • 2 st citroner (finrivet skal samt 1 dl juice)
  • 5,5 dl mjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
Vaniljkräm
  • 0,5 dl socker
  • 2 st stora äggulor
  • 2 msk majsstärkelse (exvis Maizena)
  • 0,5 krm salt
  • 25 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1,5 msk vaniljsocker
Blåbärsmousse
  • 250 g blåbär
  • 2 dl socker
  • 0,5 dl citronjuice
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200 g turkisk yoghurt (10% fetthalt)
  • 4 dl grädde
  • 6 st gelatinblad
Citronfrosting
  • 200 g rumstempererat smör
  • 300 g färskost
  • 1 dl citronjuice
  • 3 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
Bottnar
  1. Sätt ugnen på 175°c varmluft.
  2. Vispa ihop olja, smör och socker riktigt poröst.
  3. Tillsätt citronsaft och skal.
  4. Tillsätt sedan äggen ett åt gången medans du fortsätter att vispa.
  5. Sist av allt blandar du ihop alla torrvaror i separat bunke ,som du sedan siktar ner i smeten och vänder runt till slät smet med en slickepott.
  6. Dela upp smeten i två stycken formar med ca mått 18-20 cm , alternativt så använder du samma form men gräddar i två omgångar.
  7. Grädda i ca 45 min. Då olika ugnar gräddar olika kan tiden variera så ha lite koll och testa med en sticka så att bottnarna är genomgräddade.
  8. Låt svalna och börja med fyllningarna.
Vaniljkräm
  1. Vispa ihop samtliga ingredienser i en kastrull. Värm sedan till strax innan kokpunkten under omrörning ( får ej börja koka).
  2. Låt sedan sjuda medans du fortsätter röra tills krämen tjocknar.
  3. Kyl ner krämen tills det är dags att montera tårtan. Krämen tjocknar ytterligare när den svalnat.
Blåbärsmousse
  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Koka ihop socker, citron och blåbär mixa slätt direkt i kastrullen.
  3. Stäng av plattan och smält ner de urkramade gelatinbladen.
  4. Låt sedan svalna till ca 30°c.
  5. Vispa grädde medelhårt och vänd sedan ner den turkiska yoghurten.
  6. Rör sedan ner blåbär/gelatinblandningen ner i gräddblandningen så att allt fördelas jämnt.
Citronfrosting
  1. Gör alltid frostingen i samband med att du skall täcka din tårta. Ställer du den i kyl så stelnar den och är inte lika lätt att jobba med. Innan du börjar så tänk på att alla ingredienser skall hålla samma temperatur.
  2. Vispa ihop rumsvarmt smör med florsocker riktigt poröst (använd gärna en hög bunke för att lätt få ihop frostingen).
  3. Vispa i citronjuice samt finrivet skal. Fortsätt vispa och ha i vaniljsocker och sist färskost.
  4. Vispa länge och väl så att du får en sammetslen frosting. Ser frostingen grynig ut så fortsätt vispa - den kommer gå ihop.
Montering av tårta
  1. Dela båda tårtbottnarna på mitten så att du totalt får 4 st delar.
  2. Har du en hög springform så monterar du med fördel tårtan direkt i formen för att få en rak snygg tårta.
  3. Börja med att lägga en tårtbotten och fördela därefter hälften av blåbärsmoussen på.
  4. På med nästa lager tårtbotten och på med vaniljkrämen.
  5. Fortsätt med en botten nr 3 och lägg sedan på resterande blåbärsmousse.
  6. Avsluta med tårtbotten nr 4 och låt gärna tårtan sätta sig i kyl eller frys några timmar innan du tar på frosting. Det är mycket lättare att fördela frostingen när tårtan satt sig och moussen stelnat.
  7. För att få ett jämt lager av frosting som det inte blir smulor i från tårtan - använd en spritspåse och spritsa ut frosting tunt, sedan drar du med en palett eller lång kniv för att få det jämnt .
  8. Dekorera slutligen med penséer, klöver eller andra ätliga blommor.