Bild på Rustikt Rosmarin Bröd
Bild på Rustikt Rosmarin Bröd
Bild på Rustikt Rosmarin Bröd
Bild på Rustikt Rosmarin Bröd
Bild på Rustikt Rosmarin Bröd

Rustikt Rosmarin Bröd

Tinefis
lör, 2013-01-19 12:45

Härligt, smakrikt bröd som passar både till frukost, brunch, tillbehör till lunch och middag eller som en natta macka. =o)

Prep Tid: 1 timme

I ugnen: 30 minuter

Total Tid: 1.5 timmar

Receptet ger

1
st
bröd

Ingredienser & Gör så här

Ingrediens

  • 285 gram vetemjöl Eller blanda med fullkornsmjöl
  • 2 pkt Torrjäst
  • 1 tsk socker
  • 180 ml vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 5 st rosmarin kvistar (du kan självklart utesluta detta om du inte är ett fan)
  • 1 st ägg för att pensla brödet med

Gör så här

  1. Häll mjöl och salt i en bunke.
    Finhacka rosmarinen,
 blanda det med mjölet och sätt åt sidan.

  2. Häll lunket vatten (kroppstemp eller aningen varmare) i en skål
 och häll i jästen och sen sockret. Rör runt bara lite så att det blandas med vattnet.
 Lämna det för 5 min så att jästen hinner reagera med vattnet och blir ”frothy”.

  3. Häll jäst blandningen i en skål och blanda i lite mjöl i taget tills allt är blandat.
 Knåda degen tills den är fin och slät.
 Lägg den i en mjölad skål och sätt den på ett varmt ställe i 30-40 minuter
för att jäsa till dubbel storlek.

    Om ditt kök är ganska kallt, sätt ugnen på 100-150 grader
och ställ in degen där, med ugns dörren öppen.

  4. Baka ut degen på en mjölad bänk.
 Gör brödet till en liten boll (eller använd en bröd form
men då får brödet inte samma rustika utseende), lägg
bollen på bakpapper på en plåt.

  5. Ställ på ett varmt ställe för att jäsa i ytterligare 10-15 minuter,
 medan du värmer ugnen till 200 grader.
 Skär några ”slits” i degen och ställ in i ugnen i 10 minuter.

  6. Ta ut brödet och pensla med ägget.
 Ställ in det i ugnen igen i 15-20 minuter, tills ”golden brown”.
 Låt det svalna.

Skriv kommentar

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Betygsätt receptet i samband med din kommentar
To prevent automated spam submissions leave this field empty.